Kursi zyrtar i këmbimit

Banka e Shqipërisë zbaton një regjim të lirë të kursit të këmbimit.

Vlera e lekut kundrejt valutave të huaja përcaktohet lirisht në tregun e këmbimit valutor. Luhatjet e kursit të këmbimit reflektojnë lëvizjen e lirë të mallrave e të kapitalit në shkëmbimet tregtare dhe financiare të Shqipërisë me partnerët e saj tregtarë.

Pa cenuar regjimin e një kursi të këmbimit të lirë, Banka e Shqipërisë mund të kryejë veprime në tregun valutor me objektiv përshtatjen e kursit të këmbimit me nivelin e përcaktuar nga faktorët bazë makroekonomike, shmangien e çrregullimeve dhe rritjen ose uljen e rezervës valutore.

Banka e Shqipërisë llogarit kursin zyrtar të këmbimit  si dhe vlerën  mesatare të çmimeve të blerjes (bid price) dhe të shitjes (ask price) për monedhat e euros dhe dollarit amerikan, bazuar në kuotime të standardizuara të pjesëmarrësve, në tregun ndërbankar, gjatë  intervalit kohor 11.30-12.00. Ky kurs është një nivel referencë (i vetëm), i cili mund të përdoret nga të interesuarit për qëllime tregtuese, vlerësuese, krahasuese dhe statistikore.

Përditesimi i fundit: 05.10.2022  12:01:36
Monedha Kryesore Lekë për njësi të monedhës së huaj
Dollar Amerikan USD 118.11 -0.36
Euro EUR 117.38 +0.44
Poundi Britanik GBP 134.68 +0.43
Franga Zvicerane CHF 120.13 +0.29
Jeni Japonez (100) JPY 81.82 -0.03
Dollari Australian AUD 76.48 -0.36
Dollari Kanadez CAD 87.00 +0.10
Korona Suedeze SEK 10.83 -0.02
Korona Norvegjeze NOK 11.20 +0.02
Korona Daneze DKK 15.77 +0.05
SDR SDR 152.14 +0.42
Ari(OZ 1) XAU 202121.64 -165.89
Argjend(OZ 1) XAG 2433.38 -31.98
Juani Kinez (onshore) CNY 16.60 -0.05
Juani Kinez (offshore) CNH 16.74 -0.02
Lira Turke TRY 6.36 -0.02

Përditesimi i fundit: 30.09.2022  12:07:44
Monedha Lekë për njësi të monedhës së huaj
Leva Bullgare BGN 59.62 +0.11
Forinta Hungareze (100) HUF 27.65 -1.08
Rubla Ruse (100) RUB 207.78 +12.10
Kuna Kroate HRK 15.50 +0.01
Korona Çeke CZK 4.74 -0.01
Denari Maqedonas MKD 1.90 +0.01


Përditesimi i fundit: 05.10.2022  12:01:36
Lekë për njësi të monedhës së huaj
Monedha Mesatarja e çmimit në blerje (Bid) Mesatarja e çmimit në shitje (Ask)
Dollar Amerikan USD 117.56 -0.38 118.62 -0.34
Euro EUR 117.00 +0.41 117.72 +0.47

Kërko sipas periudhës dhe monedhës
-

Lista e bankave pjesëmarrëse në Fiks

  1. BANKA AMERIKANE E INVESTIMEVE SH.A.
  2. BANKA CREDINS SH.A.
  3. BANKA E PARE E INVESTIMEVE, ALBANIA SH.A.
  4. BANKA INTESA SANPAOLO ALBANIA SH.A.
  5. BANKA KOMBETARE TREGTARE SH.A.
  6. BANKA OTP ALBANIA SH.A.
  7. BANKA PROCREDIT SH.A.
  8. BANKA RAIFFEISEN SH.A.
  9. BANKA TIRANA SH.A.
  10. BANKA UNION SH.A.

Lista e bankave pjesëmarrëse në procesin e Fiksit është rishikuar në Shkurt 2022.